Жито — широко відома злакова рослина. Для нашої країни воно дуже звичне. З нього роблять крупи, борошно, а також використовують для приготування квасу і спирту. A його стебла при висиханні перетворюються в солому, яку застосовують в сільському господарстві і будівництві. Ще багато аграріїв випробували жито як сидерат — нестандартний спосіб застосування, але, як виявилося, дуже дієвий. Спробуємо розібратися, чому ця зернова культура відмінно підходить для такої мети і які її властивості цьому сприяють. У попередній статті, до речі, ми розглядали овес як сидерат.
Жито як сидерат: переваги
Зелені добрива (вони ж сидерати) застосовуються в тих випадках, коли складно дістати органічні добрива тваринного походження або не хочеться використовувати хімічні. Здається, що знайти гній або перегній не так вже й складно, але на ділі виявляється, що це завдання із зірочкою, особливо, якщо у вас дуже велике поле. А ось засіяти ділянку сидератами набагато простіше. Вони точно не зашкодять грунту і тим рослинам, які будуть вирощуватися після них. До того ж, цей спосіб порівняно недорогий. Але при цьому до культур, які беруть для цієї мети, пред’являється ряд вимог. Жито відповідає більшості з них. Ось чому озиме жито популярне як сидерат:
- Воно відмінно підходить для нових полів, які раніше не оброблялися.
- Стримує зростання бур’янів, особливо в осінню пору.
- Благотворно впливає на грунт: розпушує і покращує його структуру.
- Також робить грунт більш легким, сприяє проникненню в нього води і повітря.
- У той же час ущільнює його і не дозволяє верхньому шару вимиватися водою або здуватися вітром.
- Виступає їжею для мікроорганізмів, підтримує існування дощових черв’яків.
- Взимку не дає землі замерзати, також здатен затримувати частину снігу, який до весни починає танути і добре зволожує грунт.
- Запобігає хворобам рослин.
Все це в сумі робить його прекрасним сидератом. А поширеність і доступність приваблюють фермерів ще більше. Далі головне розібратися, як це працює.
Як сіяти жито як сидерат, коли перекопувати чи косити
Як правило, висіваються сорти з дрібними зернами, які менше підходять для харчових цілей. Тут вони працюють як не можна краще, оскільки менше вибагливі, а їх посів виходить більш економічним. Посадка злаків проводиться на розпушеному ґрунті, глибина від 3-5 см і глибше, в залежності від легкості грунту.
Багато фермерів задаються питанням, коли сіяти жито як сидерат, щоб це було найбільш ефективно. Насправді, оскільки це озима культура, з нею все просто і зрозуміло. Посадку зазвичай планують перед зимою. Вся принадність жита в тому, що воно здатна витримати дуже багато. Добре переносить морози, посухи, для нього відмінно підходять багато видів грунту. Важкі грунти і занадто велику вологість ця злакова не любить, але ось висока кислотність, пісок, недостатнє харчування йому не страшні.
Якщо ви посадили жито як сидерат, коли перекопувати його ще не почали, можете полити ЕМ-препаратами. Крім перекопування можна також просто його скосити. Але для того, щоб з жита виходив гарний гумус, потрібна хоча б невелика вологість. Якщо її немає, подумайте про зрошення. Норми висіву на 1 сотку- 2-3 кг.